Tak než se u nás omikron rozšíří z Prahy úplně všude, prošel jsem situaci v zemích s různým stupněm očkování, různou historií COVIDové hysterie, různým stavem omikronové expanze a různou úrovní zdravotní péče.

Buďte v pohodě a žijte, protože skoro jistě můžeme očekávat toto:
- rekordně vysoký počet pozitivních testů, říkejte tomu klidně počet nakažených, já to spíš považuju za počet lidí s omikronovou RNA v nose
- mnohem mírnější klinické průběhy, tedy mnohem menší počty lidí v nemocnicích a mnohem nižší počet úmrtí, než v krutých předloňských loňských a poměrně milosrdné nedávné podzimní vlně
- nebude hrát žádnou roli to, jestli si to a kolikrát kdo nechal píchnout a dokonce se zdá, že i překonaná infekce vás před pozitivním testem a následnou izolací nebude zcela chránit
- tzv. pouze očkovaní (tedy ti, kteří infekci neprodělali) budou mít (možná daleko) vyšší pravděpodobnost o něco horšího průběhu, než ti, kteří už mají infekci jakoukoli předchozí variantou za sebou. Tak nebo tak to bude většinou rýma a nachlazení.
- třetí dávka bude dávat smysl jen u seniorů, kterým ty krátkodobé podpůrné přípravky od Pfizeru a ostatních firem, kterým se stále ještě říká vakcíny, už v těle protilátky nezanechaly (poeticky se tomu říká vyvanutí imunity). Ale kdo ví, je to přece jen hodně zastaralá věc.

Co to udělá se společností a ekomomikou záleží hlavně na tom, jak se k tomu postaví úřady a vláda. Jejich situace je poměrně luxusní. Díky masakru Babišovy vlády a jejich úřednictva na českém seniorním obyvatelstvu z předloňského podzimu a loňské zimy velká část opravdu ohrožených již zemřela. Také už vědí, že rakouská COVIDová diktatura byla k ničemu a všechno jen posunula v čase a také Izraelci už začínají vážně pochybovat o tom, jestli jejich taktika uočkovat se k smrti přináší nějaký užitek. Pokud mají naši vůdci schopnost číst data anebo to umí aspoň jejich poradci, tak už vědí, že není žádný rozdíl ve schopnosti přenášet infekci mezi jakkoli očkovanými a neočkovanými a že infekci veškerého obyvatelstva omikronem nezabrání nic než totální uzávěra, při níž zemřeme hladem a zimou. Pokud jsou jejich poradci příčetní, tak jim vysvětlí, že povinné očkování něčím, co na omikron prakticky nezabírá, je hloupost a lidi to vědí. Také by už mohli pohlédnout pravdě do očí a uvědomit si, že očkování dětí mladších 12 let je zbytečný neetický experiment, který navíc krmí výrobce vakcín (a to se ještě vyjadřuji mírně).

Napovím jim naprosto zadarmo a nezištně, ale jak znám naši státní správu, tak úplně zbytečně. Máme tady poměrně neškodnou variantu SARS Cov-2, která konečně dělá to, co má slušný koronavirus dělat - rýmu a nachlazení. Kromě toho žije spořádaně na povrchu, nechá se celkem snadno zlikvidovat slizniční imunitou a je tak infekční, jak respirační viry musí být, aby v nás trvale přežily. Prostě normální koronavirus s běžnou existenční strategií - pomnož se a přeskoč. Něco, s čím neumíme a nemusíme udělat nic jiného, než s tím žít.
Tak co takhle si to přiznat, říct to otevřeně lidem a vzít na sebe tu zodpovědnost unést skutečnost, že normální život je nebezpečnej a někdy zabíjí, jak jsme kdysi poslouchali denně v rádiu? Myslím, že většina obyvatelstva by to pochopila a začala by s opravou toho hospodářského a společenského pekla, které nám tady zanechala garnitura právě odešlá.

Úplně na začátku (duben 2020) jsem mimo jiné nabízel krizovému štábu a některýmpolitikům jediné epidemiologické řešení, které mělo smysl - promoření mladých dobrovolníků. Měl jsem odvahu se za to postavit, absolvovat to jako první a v případě neúspěchu nést důsledky. Namísto toho přišel lockdown následovaný spontánním promořením starých nešťastníků a největším počtem zemřelých na světě. Je tedy fakt, že nás potom předběhli Bulhaři a Rumuni, ale protože tam pracuji v nemocnicích, za velký úspěch Babišovy vlády to nepovažuji.

Tak jsem si nakonec promoření obstaral sám, nechal jsem si změřit obě větve adaptivní imunity a potvrdil si to, co jsem hned v únoru 2020 věděl díky své dřívější práci s mukózními virovými vakcínami. Totiž že systémové protilátky (IgM, IgG), po první, téměř bezpříznakové infekci prakticky nelze změřit, zato buněční zabíječi zvaní CTL jsou úplně nabuzení na to setkat se s tou novou potvorou znovu. Mezitím tady probíhaly nesmyslné plošné studie promořenosti obyvatelstva měřením sérového IgM a IgG.... V komunitě imunologů byly výjimky, ale bylo jich tak žalostně málo, že jsem se z toho dodnes nevzpamatoval :).
Teď je ale vše jasné a přesto jeden ministr za druhým a jejich týmy vymýšlí takové věci, že začínám pochybovat o smyslu té instituce.

No nic - na závěr humorná historka ze včerejška. Ztěžka jsem vylézal po dlouhé cestě z auta a místní rozhlas dokončoval hlášení slovy "podle platných protiepidemiologických nařízení". Nejdřív jsem přemýšlel, jestli někdo nařídil zlikvidovat epidemiologickou společnost, ale pak mě napadlo - že by někdo naopak nařídil žít jinak, než nás nutí odbroníci, kteří řeší svou první vážnější epidemii v životě? Žít normálně?

Komentáře

  1. Zdravím a děkuji za to, že jste schopen držet si své názory podělit se o ně. Za to si Vás vážím a přeji hodně štěstí na další cestě.

    OdpovědětVymazat
  2. Super. Jirko, vaše příspěvky mě, fakt, baví. Ať se daří i nadále :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za všechny vaše komentáře a příspěvky, které udržely můj rozum ve zdravé rovině 🙏

    OdpovědětVymazat
  4. Hurá! Konečně rozumná možnost dovědět se něco jiného než hlásá oficiální propaganda. Ať se daří.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím a čtu tady, když je Váš FB zablokovaný.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Držel jsem se dlouho, ale tohle je už přes čáru.